I Danmark har vi noget helt særligt. Det er egentlig bare et ord, men det er noget som det engelske ord oversættes til ikke kan. Det er intet mindre end IDRÆT. 

”Men er det ikke bare det samme som sport” tænker du måske?

Svaret er ”jo, men”

Der er kolossal forskel på idræt og sport, og det har i mange år undret mig, at der på engelsk ikke findes et ord, der dækker det fyldestgørende, særligt taget i betragtning at engelsk har langt flere ord end det danske sprog har. Det er måske med idræt som med ordet ”hygge”? Et unikt ord, der ikke kan oversættes præcist til engelsk og et ord, som vi danskere virkelig drager stor nytte af at have i vores ordforråd.

Idræt er lige så særligt som hygge. Vi skal derfor værne om ordet og bruge det, når vi vil beskrive det særlige idrætten kan. Idrætten kan så meget mere end sport.

Når idræt er bedst

Idræt rummer en inkluderende adfærd. Den skaber et trygt rum og den åbner op for at fællesskabet er i fokus samtidig med at der er rum til udvikling for alle involverede parter. Idrætten har som udgangspunkt fysisk bevægelse som en del af sig. 

Sporten derimod er noget andet. Sport er konkurrence først og fremmest. Det bliver tit knyttet til det at udfolde sig fysisk, men sport kan lige såvel være, at vi ser hvem, der kan nå først i mål med en arbejdsopgave. Tænk bare på det nyligt opfundet ord: e-sport.

Sporten har tydelige regler og hylder den, der kommer først. Det kan idrætten også gøre, men det er ikke en forudsætning for idrættens succes. Det er det derimod for sporten. Her skal vi altid vide hvem, der er bedst. 

De to begreber lapper selvfølgelig ind over hinanden for idrætten lægger tit op til konkurrence og dermed sport og sporten er et ofte synonym for fysisk bevægelse, hvor vi konkurrere. Sporten har dog den bagside, at den kan glemme at give plads til alle. Idrætten derimod rummer alle. Alle har lov til at være med.

Idrætspakken

Det kan virke som nørderi med ord, men hvorfor ikke benytte os af, at vi har et unikt ord som idræt, præcis som hygge? Jo mere bevidste vi er om at bruge ordet ”idræt”, desto tydeligere bliver det for os, hvad det er vi får via idrætspakken.

Heldigvis hedder det Idrætsparken. Desværre synes der at være en tendens til at benytte ordet ”sport” mere og mere. For nylig har fx Gentofte kommune valgt at kalde deres nye idrætsfacilliter for Gentofte Sportpark. Et virkelig ærgerligt navn i mine øjne, idet det forhåbentlig er idræt kommunen vil have folk til at dyrke i de fine facilliter og ikke et fokus på hvem, der er bedst. 

Er sport et fyord? 

Slet ikke. Sport skal bare bruges, når der virkelig kun er tale om sport og ikke idræt. Det er jo dybest set et lånt ord, så hvorfor ikke bruge vores eget danske ord idræt, når det nu er lige så særligt som hygge.